Η συντήρηση του ποδηλάτου σου είναι σημαντική για να διατηρείς τη σωστή λειτουργία του και να απολαμβάνεις ασφαλείς και άνετες βόλτες.
Ας τα δούμε όλα αναλυτικά:
- Πριν από κάθε βόλτα: Είναι καλό να ελέγχεις την πίεση των ελαστικών πριν από κάθε χρήση. Τα λάστιχα πρέπει να είναι σωστά φουσκωμένα, καθώς η χαμηλή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο τρυπήματος και καθιστά το ποδήλατο λιγότερο αποδοτικό.
- Συχνά τσεκ για φθορές: Κοίταξε αν τα ελαστικά έχουν φθορές, σκισίματα ή χαλασμένες πλευρές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Αν δεις ρωγμές ή τρυπήματα, είναι καιρός να τα αλλάξεις.
2. Σέρβις ποδηλάτου και συχνότητα:
- Κάθε 3-6 μήνες (ή ανάλογα με τη χρήση): Εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιείς το ποδήλατο και το είδος των διαδρομών που κάνεις. Για παράδειγμα, αν το χρησιμοποιείς καθημερινά, μπορεί να χρειάζεται πιο συχνό σέρβις.
- Σημεία για έλεγχο στο σέρβις:
- Φρένα: Εξασφάλισε ότι τα φρένα σου λειτουργούν σωστά κα ι τα τακάκια δεν είναι φθαρμένα.
- Ελαστικά:Βεβαιωσου οτι τα ελαστικα δεν είναι πολυκερισμένα ή φθαρμένα.
- Αλυσίδα: Καθάρισε και λάδωσε την αλυσίδα τακτικά για ομαλή αλλαγή ταχυτήτων.
- Ταχύτητες: Βεβαιώσου ότι οι ταχύτητες αλλάζουν σωστά και ομαλά.
- Συσφίξεις βιδών: Τσέκαρε όλες τις βίδες (τιμόνι, σέλα, τροχοί) να είναι καλά σφιγμένες.
3. Εργαλεία που πρέπει να έχεις για μικροεπισκευές:
- Τρόμπα χειρός: Για να φουσκώνεις τα λάστιχα όταν χρειάζεται.
- Πολυεργαλείο ποδηλάτου: Περιλαμβάνει διάφορα εργαλεία για να ρυθμίζεις βίδες, επισκευής αλυσίδας και άλλα εξαρτήματα.
- Εξωλκεις ελαστικων: Βοηθούν την αλλαγή σαμπρέλας
- Κιτ επισκευής ελαστικών: Για να διορθώσεις τρυπήματα όταν βρίσκεσαι μακριά από σπίτι.
- Λιπαντικό αλυσίδας: Βασικό για την αποφυγή σκουριάς και για την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας.
4. Τι να αποφεύγεις για να μην κάνεις ζημιά στο ποδήλατο:
- Υπερβολική σύσφιξη βιδών: Μην σφίγγεις τις βίδες υπερβολικά, γιατί μπορεί να προκαλέσεις ζημιά στο σπείρωμα.
- Μη συχνό καθάρισμα: Αν αφήνεις χώματα, λάδια ή νερά στο ποδήλατο για μεγάλο διάστημα, μπορεί να προκληθεί σκουριά ή φθορά.
- Καιρικές συνθήκες: Για παράδειγμα η βροχή, ο ήλιος και αέρας στα νησιά που μεταφέρει αλάτι της θάλασσας κάνουν ζημια στο ποδήλατο.
- Ακατάλληλα εργαλεία: Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα εργαλεία και μην προσπαθείς να κάνεις εργασίες που απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό αν δεν είσαι σίγουρος για το πώς να τις εκτελέσεις.
5. Πώς ρυθμίζεις το ποδήλατο στο κατάλληλο ύψος:
- Σέλα: Για να βρεις το σωστό ύψος σέλας υπάρχουν δύο γρήγοροι τρόποι:
1. Κάθισε στη σέλα και τοποθέτησε τα πόδια σου με μύτες στο έδαφος όσο το άνοιγμα των ώμων. Στη θέση αυτή τα πόδια σου θα πρέπει να είναι τεντωμένα.
2. Εναλλακτικά, κάθισε στη σέλα και τοποθέτησε το πεντάλ στην κάτω θέση. Το γόνατό σου θα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένο όταν το πέλμα σου ακουμπά στο πεντάλ.
- Τιμόνι: Το ύψος του τιμονιού πρέπει να είναι σε τέτοιο σημείο ανάλογα την χρήση που κάνει ο ποδηλάτης. Σε γενικές γραμμές, το τιμόνι θα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος ή λίγο ψηλότερα από τη σέλα όταν η χρήση του ποδηλάτου είναι για βόλτα ή αστική χρήση γιατι έτσι αυξάνεται η θέση παρατήρησης. Το τιμόνι είναι πιθανόν χαμηλότερα από την σέλα όταν το ποδήλατο είναι για αγωνιστική χρήση γιατί έτσι αυξάνεται η ισορροπία και η αεροδυναμική του αναβάτη.
Το μήνυμα είναι ότι αν φροντίζεις για τακτική συντήρηση και ακολουθείς τις παραπάνω οδηγίες, το ποδήλατό σου θα παραμείνει σε καλή κατάσταση και θα το απολαμβάνεις για πολύ καιρό!
- Η συντήρηση και η ρύθμιση του ποδηλάτου σου! - 14 Σεπτεμβρίου 2024
- Ο Έλληνας ποδηλάτης που έκανε εξαιρετική εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Δείτε πότε πήρε το χρυσό η Ελλάδα στην ποδηλασία - 6 Αυγούστου 2024
- Οφέλη για την υγεία της ποδηλασίας εσωτερικού χώρου! - 21 Δεκεμβρίου 2023