ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΥΡΩ!

Οι ποδηλάτες παραβιάζουν τον ΚΟΚ για να παραμείνουν ασφαλείς σύμφωνα με μελέτη!

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Transport and Land Use, αναφέρει πότε, πώς και γιατί οι ποδηλάτες αποφασίζουν να παραβούν τους νόμους περί κυκλοφορίας.
Ενώ πολλές μελέτες στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οι οδηγοί παραβιάζουν το νόμο, λιγότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί για τους ποδηλάτες.

Στην μελέτη των Marshall & Piatkowski, 18.000 ποδηλάτες πήραν μέρος με δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η εθνικότητα, το εισόδημα και ακόμη και αν έχουν αυτοκίνητο.

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν ότι το 71% των περιπτώσεων, όταν οι ποδηλάτες παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας, το κάνουν για λόγους προσωπικής ασφάλειας. Αυτό συγκρίνεται με την πιο διαδεδομένη απάντηση των πεζών και των οδηγών που τοποθετούν το χρόνο εξοικονόμησης ως λόγο που αγνοούν τους νόμους περί κυκλοφορίας.

Tο 77% των οδηγών και το 85% των πεζών λένε ότι παραβιάζουν τους νόμους της κυκλοφορίας για να εξοικονομήσουν χρόνο. Αυτό συγκρίνεται με το 50 τοις εκατό των ποδηλατών που απάντησαν ότι εξοικονόμηση χρόνου ήταν ο λόγος που παραβιάζουν τoν KOK.

Επίσης, η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν η επόμενη πιο συνηθισμένη απάντηση, με το 56% των ποδηλατών να το δίνουν ως λόγο για να παραβιάσουν τους νόμους της κυκλοφορίας.

Τέλος, η μελέτη ανέφερε ότι παρά την αντίληψη ότι οι ποδηλάτες πρέπει να υπακούουν στους κανόνες προκειμένου να ληφθούν σοβαρά υπόψη ως οδική χρήστες οι οδηγοί τείνουν να παραβιάζουν τους κανόνες τόσο από την επιθυμία εξοικονόμησης χρόνου σε αντίθεση με τους ποδηλάτες που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ασφάλεια. Όπως και οι άλλοι χρήστες του δρόμου, όταν οι ποδηλάτες παραβιάζουν τους νόμους περί κυκλοφορίας, το κάνουν τόσο ορθολογικά.

Πηγή: https://www.researchgate.net/publication/318277364_Scofflaw_bicycling_Illegal_but_rational

Παπανικολάου Γιάννης
MSc.,Sport Science 
Founder & Owner
BIKE Sale & Academy

Follow me

Ιωάννης Παπανικολάου

Προπονητής Ποδηλασίας at Bike Sales & Academy
Μετά την ολοκλήρωση του προπτυχιακού μου (BSc) στη φυσική αγωγή και την αθλητική επιστήμη στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, και έχοντας ακολουθήσει μια σταδιοδρομία ως αθλητής στην Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας, το ενδιαφέρον μου για τηναθλητική επιστήμη μεγάλωσε. Έτσι, αποφάσισα να συνεχίσω τις μελέτες μου στο πανεπιστήμιο Brunel στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έλαβα τον μεταπτυχιακό μου τίτλο (MSc) στην αθλητική επιστήμη το 2008. Αυτό με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος την εκπαίδευση, την φυσιολογία, και την βιομηχανική που συνδέεται με τον αθλούμενο άνθρωπο. Τέλος, η δημιουργία ενός καταστήματος, BIKE Sale & Academy, που συνδυάζει την πώληση ποδηλάτων και την επιστημονική υποστήριξη στους παραπάνω τομείς ήρθε να ολοκληρώσει ένα μέρος των επαγγελματικών μου στόχων.
Ιωάννης Παπανικολάου
Follow me
Share this post