Ποδήλατο: Ενέργεια σε 2 ρόδες!

Ποια είναι τα μυστικά όσων κάνουν ποδήλατο και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε και εμείς από αυτά;

Από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

Τα μυστικά όσων κάνουν ποδήλατο

 1. Είναι σε καλή φυσική κατάσταση

Η ποδηλασία είναι η κατεξοχήν δραστηριότητα για να αποκτήσει κανείς καλή φυσική κατάσταση. Μόλις μια ώρα πάνω στις δυο ρόδες έχει ως αποτέλεσμα την καύση 500 περίπου θερμίδων (ανάλογα με την ταχύτητα και την κλίση του εδάφους). Η ποδηλασία αποτελεί εξαιρετική αεροβική άσκηση που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, τονώνοντας το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει όλο το σώμα.

 1. Έχουν περισσότερη ενέργεια

Οι ποδηλάτες όχι μόνο δεν εξαντλούνται μετά από μια έντονη βόλτα πάνω στους δυο τροχούς, αλλά φαίνεται να έχουν και πολύ μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας σε σχέση με όσους δεν κάνουν ποδήλατο. Έρευνα έδειξε ότι μετά από έξι εβδομάδες χαμηλής και μέτριας έντασης ποδηλασία, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα ενέργειας.

 1. Ζουν περισσότερο

Οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με εκείνους που δεν ποδηλατούν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα από την Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκε η πίεση του αίματος, η χοληστερόλη, ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), καθώς και παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι συμμετέχοντες που δεν ποδηλατούσαν καθόλου είχαν κατά 30% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το ποδήλατό τους.

 1. Είναι πιο ευτυχισμένοι

Πιο ευτυχισμένοι είναι όσοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, σε σχέση με αυτούς που μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους ή τα μέσα μεταφοράς. Οι αμερικανοί επιστήμονες που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μελέτησαν την αλλαγή συναισθημάτων (χαρά, πόνος, άγχος, λύπη, κούραση) κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.

 

Οδηγός για αρχάριους

Πειστήκατε από τα επιχειρήματα των ποδηλατών και θέλετε να δοκιμάσετε; Είναι πολύ πιο εύκολο να βάλτε το ποδήλατο στη ζωή σας από ότι ίσως φαντάζεστε. Διαβάστε πώς θα τα καταφέρετε:

*Επιλέξτε ποδήλατο

Ιδανικά για τους αρχάριους θεωρούνται τα «ποδήλατα πόλης» (γνωστά και ως «υβρίδια»), τα οποία συνδυάζουν χαρακτηριστικά αγωνιστικού ποδηλάτου και mountain. Έχουν αρκετά χοντρά λάστιχα, λεπτό σκελετό και ίσιο τιμόνι και είναι κατάλληλα για μεγάλες αποστάσεις. Εναλλακτικά, επιλέξτε ένα mountain bike, που είναι κατασκευασμένο για χρήση στο βουνό ή σε ανώμαλο δρόμο. Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 200-300 ευρώ.

*Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Απαραίτητο είναι το κράνος και τα ειδικά γάντια, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς και προφυλάσσουν από τραυματισμούς. Για μεγαλύτερη άνεση, προμηθευτείτε ένα εσώρουχο ή κολάν με ενσωματωμένο ειδικό μαξιλαράκι. Μαζί σας καλό είναι να έχετε ένα τσαντάκι με μια τρόμπα, μια σαμπρέλα και ένα ποδηλατικό πολυεργαλείο. Ένα μικρό σακίδιο είναι ιδανικό για να μεταφέρετε ένα μπουκάλι νερό και ένα σνακ. Για την ασφάλεια του ποδηλάτου σας, αγοράστε και μια κλειδαριά.

*Ξεκινήστε με εκδρομές

Πριν αρχίσετε να κυκλοφορείτε στους δρόμους της πόλης, αφιερώστε ορισμένα σαββατοκύριακα για να πάτε κάποιες κοντινές εκδρομές, ώστε να μάθετε να ελέγχετε πλήρως το ποδήλατό σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το σε πεζόδρομους και σταδιακά βγείτε σε δρόμους με κυκλοφορία.

*Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Ξεκινήστε με διαδρομές που δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα τη μέρα και βεβαιωθείτε ότι οι δρόμοι που επιλέγετε δεν έχουν μεγάλη κλίση.

Top tip: Αν μετακινήστε συχνά με μέσα μαζικής μεταφοράς, επιλέξτε ένα σπαστό ποδήλατο, το οποίο διπλώνει και ξεδιπλώνει, ώστε να το παίρνετε στο χέρι σαν αποσκευή. Οι τιμές ξεκινούν από 300€.

Safety tips

*Χρησιμοποιήστε παράδρομους και όχι κεντρικούς οδικούς άξονες (π.χ. τη Λεωφόρο Kηφισίας).

*Oι ποδηλάτες, λόγω της χαμηλής ταχύτητας, είναι περίπου σαν τους πεζούς. Mην περιμένετε, λοιπόν, από τους άλλους να σας δουν στο δρόμο. Εσείς πρέπει να καταστήσετε αισθητή την παρουσία σας στους οδηγούς.

*Τον πρώτο καιρό, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να κυκλοφορείτε με το ποδήλατό σας νύχτα. Στην περίπτωση που το δοκιμάστε, βεβαιωθείτε ότι έχετε φώτα μπρος και πίσω και διακριτικά, που θα σας κάνουν εύκολα ορατούς στους οδηγούς.

Οι καλύτερες βόλτες

Στην Αθήνα

 1. Γύρος της Πολυτεχνειούπολης: Ποδηλατόδρομος 4 χμ. για βόλτες με θέα την πόλη.
 2. Κέντρο Aθήνας – Φαληρικό όρμο: (γύρω στα 5 χλμ.) Ξεκινήστε από την Πύλη του Αδριανού στη Διονυσίου Aρεοπαγίτου. Συνεχίστε στην Aποστόλου Παύλου, ακολουθήστε την Eπταχάλκου και μετά τη Θεσσαλονίκης (κατά μήκος των γραμμών του HΣAΠ). Παίρνοντας τον παρόχθιο του Iλισού, καταλήγετε στον Φαληρικό Όρμο. Η διαδρομή είναι γύρω στα 5 χμ.
 3. Θησείο – Πλάκα: Από το Θησείο ανεβαίνετε τον πεζόδρομο και συνεχίζετε προς Φιλοπάππου. O δρόμος αν και ανηφορικός, δεν είναι δύσκολος.
 4. Άλσος Συγγρού Κηφισιάς: Εύκολες διαδρομές για αρχάριους, ανηφορικές για έμπειρους και χωμάτινες για λάτρεις του mountain bike.
 5. Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Αντώνης Τρίτσης»: Ποδηλατάδες για όλη την οικογένεια.

Στη Θεσσαλονίκη

 1. Λιμάνι – Mέγαρο Mουσικής: Ξεκινήστε από το κτίριο του Eρυθρού Σταυρού και κατευθυνθείτε προς το Mέγαρο Mουσικής διασχίζοντας την παλιά παραλία. H διαδρομή είναι γύρω στα 2,5 χμ., ο δρόμος είναι επίπεδος και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
 2. Γύρος του Kαυταντζογλείου Eθνικού Σταδίου: Το στάδιο είναι γύρω στα 500 μ. Κάντε όσους γύρους αντέξετε!

Εκδρομές με ποδήλατο

 1. Πρώην Bασιλικά Kτήματα, Tατόϊ (4-5 χμ.): Από την Εθνική οδό στρίβετε προς Βαρυμπόμπη. Μετά τον Ιππικό Όμιλο Τατοΐου, ακολουθείτε τις ταμπέλες προς Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες και Τατόι, μέχρι να φτάσετε σε μια ανοιχτή κόκκινη πύλη. Παρκάρετε και ξεκινάτε τη βόλτα με το ποδήλατό σας ή συνεχίζετε με το αυτοκίνητο μέχρι την κύρια είσοδο των κτημάτων (κίτρινη σιδερένια πόρτα), που απέχει περίπου 2,5 ακόμη χιλιόμετρα.
 2. Διαδρομή προς Άγιο Γεώργιο στο Κεραμίδι, Πάρνηθα (4 χλμ.): Περνάτε το τελεφερίκ και συναντάτε το δασικό φυλάκιο στο Μετόχι. Στη δεύτερη κλειστή στροφή που θα βρείτε, κάνετε αριστερά. Αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο χωματόδρομο και ξεκινάτε την ποδηλατάδα σας προς τον Άγιο Γεώργιο στο Κεραμίδι.
 3. Από τη Μόλα προς Λοιμικό Ή Σαλονίκι, Πάρνηθα (8-9 χλμ.): Ακολουθείτε το δρόμο προς Πάρνηθα και παρκάρετε στη Μόλα. Από το χώρο αναψυχής, ξεκινούν 2 δρόμοι, ανοιχτοί μόνο για πεζοπόρους και ποδηλάτες. Ο ένας κατευθύνεται προς Λοιμικό και άλλος προς Σαλονίκι.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ιωάννη Παπανικολάου, καθηγητή φυσικής αγωγής, προπονητή ποδηλασίας.

 

Ιωάννης Παπανικολάου
Follow me
Latest posts by Ιωάννης Παπανικολάου (see all)