Γιατί ποδηλασία;

Ίσως να μην υπάρχει κάτι παρόμοιο όπως η ποδηλασία: η συγκίνηση της ταχύτητας, τα συναισθήματα κατά την διάρκεια μια διαδρομής χρησιμοποιώντας την δική σου δύναμη, ο ρυθμός, ό φρέσκος αέρας. Η ποδηλασία είναι ελευθερία, εκτόνωση, ταξίδι, και άσκηση όλα αυτά σε ένα.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Στην σημερινή ανεπτυγμένη κοινωνία η εξάρτηση μας από το αυτοκίνητο, δεν έχει μόνο επίπτωση στην φυσική μας κατάσταση αλλά και στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα,  η χρήση ποδηλάτου μπορεί να συνδεθεί με την πιο ήπια και αθώα μέθοδο μετακίνησης μετά το περπάτημα. Μελέτες δείχνουν ότι το ποδήλατο είναι ένα αθόρυβο όχημα, το οποίο δεν ρυπαίνει, ούτε καταναλώνει σημαντικό χώρο και καύσιμα όπως τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα οχήματα. Επίσης, θεωρείται  λιγότερο επικίνδυνο μέσο απέναντι στον πεζό.

Χαμηλό κόστος και πρακτικό

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ποδήλατου είναι το χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης σε σύγκριση με άλλα μηχανοκίνητα οχήματα. Παράλληλα, δεν καταλαμβάνει σημαντικό χώρο αποθήκευσης, δεν απαιτεί χρήματα για καύσιμα, χώρο στάθμευσης ή τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όργανο γυμναστικής, μεταφορικό μέσο και για εξορμήσεις στην εξοχή είτε με φίλους είτε με την οικογένεια. Τι άλλο μπορεί να συνδυάσει τις παραπάνω δραστηριότητες με τόσο χαμηλό κόστος;

Οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία

Όσον αφορά την υγεία, η ποδηλασία είναι από τις λίγες μορφές άσκησης που μπορεί να βελτιώσει την φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση σε σημαντικό βαθμό, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, ακόμα και σε έναν σταθερό ρυθμό βόλτας με ποδήλατο, οι παλμοί της καρδιάς μας αυξάνονται. Οι πνεύμονες και η καρδιά μας πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερο, ώστε να εφοδιάσουν το μυϊκό μας σύστημα, με την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για την ομαλή κίνηση και οδήγηση του ποδηλάτου.

Η ποδηλασία σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, στην μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους, στην βελτίωση της αναπνευστικής, καρδιαγγειακής λειτουργίας, καθώς και στην τόνωση του μυϊκού μας συστήματος. Παράγοντες, δηλαδή, που συμβάλουν στην καλή φυσική κατάσταση του ατόμου και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, ενώ μειώνετε σημαντικά ο κίνδυνος για παθήσεις (π.χ. καρδιαγγειακή πάθηση, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2). Επιπροσθέτως, κατά την διάρκεια της άσκησης αυξάνεται η έκκριση ενδοφρινών, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ευεξία και εφορία στον ασκούμενο. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή το ποδήλατο μεταφέρει το βάρος του αναβάτη, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.

Κάτι για όλους 

Λίγο πολύ τα παιδικά μας χρόνια συνδέονται με το ποδήλατο, πράγμα που το καθιστά συμπαθές προς όλους μας. Το ποδήλατο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και ανεξάρτητα του επιπέδου της φυσικής μας κατάστασης. Όσον αφορά τα παιδιά είναι το πρώτο τους όχημα. Η συντήρηση-φύλαξη του ποδηλάτου, η επικοινωνία με άλλους οδικούς χρήστες, και η συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς είναι μερικές από τις παραμέτρους που ενισχύουν την ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα του παιδιού.

Το ποδήλατο απευθύνεται, επίσης, σε όσους θέλουν να είναι ευέλικτοι, αυτόνομοι στις μετακινήσεις, όπως οι πεζοί,  τους έχοντας  άμεση επαφή με το περιβάλλον γύρω τους. Το ποδήλατο στις μέρες μας είναι περισσότερο ’’σοφιστικέ’’, αλλά η χαρά της εκτόνωσης παραμένει πάντα. Με λίγη εξάσκηση σε τεχνικά σημεία μπορείς και εσύ να νιώσεις έτοιμος να οδηγήσεις με ασφάλεια ένα ποδήλατο, κερδίζοντας παράλληλα τα οφέλη της ποδηλασίας, χωρίς να επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα.

–Ο κ. Γιάννης Παπανικολάου είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, Έργο-φυσιολόγο

Ιωάννης Παπανικολάου
Follow me
Latest posts by Ιωάννης Παπανικολάου (see all)