Νόσος Πάρκινσον: Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για να την αντιμετωπίσετε

Ο προπονητής ποδηλασίας κ. Γιάννης Παπανικολάου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ποδήλατο μπορεί να γίνει ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον

Η νόσος Πάρκινσον, που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Τζέιμς Πάρκινσον πριν από σχεδόν 200 χρόνια από τον οποίο πήρε και το όνομά της, είναι πλέον γνωστό ότι είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το 1,5% των ενηλίκων άνω των 65 ετών, παγκοσμίως.

Να σημειωθεί ότι η ορμόνη ντοπαμίνη ρυθμίζει τη διάθεση και την κίνηση των μυών παίζοντας ζωτικό ρόλο στο μηχανισμό ευχαρίστησης και επιβράβευσης του εγκεφάλου. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ντοπαμίνης φαίνεται ότι προκαλούν βλάβη στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και οδηγούν στην ανάπτυξη σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ των οποίων η νόσος Πάρκινσον, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, καθώς και η εκδήλωση ψευδαισθήσεων.

Όσον αφορά τη νόσο Πάρκινσον τα νέα είναι ευχάριστα βάσει έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Brain Connectivity. Η έρευνα δείχνει ότι βελτιώνεται έως 35% η κατάσταση των ατόμων με νόσο Πάρκινσον μετά από 8 εβδομάδες προγράμματος άσκησης με ποδήλατο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr 

Ιωάννης Παπανικολάου
Follow me
Latest posts by Ιωάννης Παπανικολάου (see all)