Ποδηλατικές διαδρομές με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Ιωάννα Αδαμίδου!

Γράφει η Ιωάννα Αδαμίδου, MS RD Διαιτολόγος-Διατροφολόγος & Βιολόγος, Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition

Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος χαίρομαι όταν οι πελάτες μου αναφέρουν ότι αγαπούν το ποδήλατο και ότι συνηθίζουν να ποδηλατούν είτε μόνοι είτε με τα παιδιά, με φίλους ή το έτερον ήμισυ, διότι η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία: ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, τονώνει τους μύες και τα οστά, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, χαρίζει καλή διάθεση και ευεξία.

Η δική μου ιστορία βέβαια με το ποδήλατο δεν ξεκίνησε τόσο ευοίωνα και ρομαντικά. Καταρχήν έμαθα να ισορροπώ αργοπορημένα ως παιδί (ίσως ήμουν 10-11 χρονών), και συνέχισα να έχω κακή ισορροπία στην εκκίνηση και στο σταμάτημα και στην ενήλικη ζωή, αφού δεν ποδηλατούσα τακτικά ώστε να εξασκηθώ και να εξοικειωθώ περαιτέρω.Τον πραγματικό λόγο τον συνειδητοποίησα πολύ πιο μετά. Το βασικότερο μου πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια ήταν το ότι δεν είχα ένα ποδήλατο επακριβώς στα μέτρα μου. Συνήθως αναγκαζόμουν ή είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το ποδήλατο κάποιου άλλου, το οποίο όμως είχε μεγάλη διάμετρο ρόδας για τη δική μου σωματική διάπλαση, με αποτέλεσμα προφανώς να φοβάμαι και να αποθαρρύνομαι.

Άρα, καταρχήν διαλέγετε το σωστό ποδήλατο για εσάς, για να μην έχετε τη δική μου τύχη. Μέχρι που μπήκε στη ζωή μας ο κορονοϊός και τα περίφημα lockdown. Και συνέβη τότε ένας φίλος να μου χαρίσει το ποδήλατο του μεγάλου του γιου, αφού θα του αγόραζε μεγαλύτερο λόγω ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο ποδήλατο ήταν επακριβώς στα μέτρα μου και έχει γίνει πλέον δεύτερη μου φύση. Με την έναρξη του lockdown 2 το φθινόπωρο του 2020, και μπαίνοντας για μια ακόμη φορά σε τηλεργασία, αποφάσισα συνειδητά να αλλάξω τρόπο ζωής ξεκινώντας από τις ώρες ύπνου μου αλλά και μέσω της άσκησης. Ενώ ποτέ δεν υπήρξα πρωινός τύπος, άρχισα να ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί κάθε μα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις αργίες, και να ποδηλατώ για μισή ώρα πριν από οτιδήποτε άλλο. Και αυτό επί παντός καιρού, κρύου, βροχής ή αέρα (ο αέρας κόντρα βέβαια ήταν το δυσκολότερο).  Η επαφή με τις εικόνες και τους ανεπαίσθητους ευχάριστους ήχους της φύσης νωρίς το πρωί ήταν για μένα το ωραιότερο ξύπνημα. Θυμάμαι περνούσε και το πρωινό τρένο από τις κοντινές ράγες και χαιρετούσα τον οδηγό. Η έναρξη της ημέρας μου φυσικά ενείχε και ενυδάτωση, πρωινό μαζί με καφεδάκι, και ομολογουμένως καλή διάθεση και αυξημένη παραγωγικότητα, πράγματα στα οποία θεωρώ πως με βοήθησε το ποδήλατο.

 

Μαθαίνοντας στο παιδί να κάνει ποδήλατο

Στην πορεία του χρόνου έτυχε να είμαι εγώ ο γονιός που έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στο να μάθει το παιδί μου να ισορροπεί σε δύο ρόδες, και αυτό δίχως να του κρατάω τη σέλα από πίσω. Ο μικρός είχε μάθει αρχικά σε ποδήλατο ισορροπίας, και αυτό ακριβώς το σκεπτικό ακολούθησα την ημέρα που εν τέλει ισορρόπησε στο καινούριο πολύ μεγαλύτερο ποδήλατο, κάνοντας εγώ ακριβώς το ίδιο δίπλα του σε κάθε βήμα:

  • Εξοικείωση με τον εξοπλισμό: Περπατήσαμε κρατώντας ο καθένας μας το ποδήλατό του από το τιμόνι, για να εξοικειωθεί ο μικρός με το βάρος του νέου μεγαλύτερου ποδηλάτου.
  • Χειρισμός σαν ποδήλατο ισορροπίας: Παρότι είχε πεντάλ, χειριστήκαμε τα ποδήλατα μας σαν να ήταν ισορροπίας, δίνοντας ώθηση δηλαδή και φρενάροντας με τα πόδια.
  • Φρενάρισμα: Όπως και στο σκι όπου πρώτα μαθαίνεις να σταματάς και να πέφτεις σωστά και μετά κατεβαίνεις την πλαγιά, μάθαμε πρώτα να φρενάρουμε σωστά χρησιμοποιώντας το φρένο στο χέρι (και όχι με τα πόδια όπως στο ποδήλατο ισορροπίας).
  • Χρήση πεντάλ και σταδιακή αυτοπεποίθηση: Δοκιμάσαμε δίχως πίεση ο μικρός να χρησιμοποιήσει το πεντάλ, αρχικά φρενάροντας σχεδόν κατευθείαν, αλλά ο χρόνος φρεναρίσματος σταδιακά αυξανόταν.

Και κάπως έτσι ισορρόπησε ο μικρός σε κανονικό ποδήλατο με ρόδα 18’’ εντός 15 λεπτών, έχοντας περίπου 2 χρόνια προϋπηρεσία σε ποδήλατο ισορροπίας 14’’.

Να κάνετε ποδήλατο πιο συχνά

Παρότι δεν είμαι ειδική επί του ποδηλάτου, θα τολμούσα να επισημάνω τα εξής από την προσωπική μου εμπειρία για να ενθαρρύνω τον κόσμο να κάνει ποδήλατο λίγο συχνότερα απ’ όσο μπορεί:

  • Είναι σημαντικό το ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο ποδήλατο να είναι στα μέτρα σας, ως προς τη θέση του γόνατου και τη σωστή στάση του σώματος κατά την ποδηλασία, και προκειμένου να μη σας φοβίζει. Σε αυτό μπορεί να σας καθοδηγήσει ένας ειδικός.
  • Ακολουθήστε ασφαλείς δρόμους με ίσιωμα, αν είστε πρωτάρηδες. Η παραμικρή ανοδική κλίση είναι μεγάλο challenge για τους τετρακέφαλους.

Δεν έχει σημασία η διάρκεια, αρκεί να περνάτε καλά! Αφήστε τη διάρκεια και τις μεγάλες αποστάσεις για τους έμπειρους που αναζητούν το κάτι περισσότερο, και που μπορούν το κάτι περισσότερο. Το σημαντικότερο για όλους, ανεξαρτήτως αντοχής, είναι να απολαμβάνουν τη βόλτα τους με το ποδήλατo.

Ιωάννης Παπανικολάου
Follow me
Latest posts by Ιωάννης Παπανικολάου (see all)