ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΥΡΩ!

Tα ψυχολογικά οφέλη του ποδηλατικού τουρισμού!

Γιατί κάνουμε διακοπές; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό για τους περισσότερους ανθρώπους είναι γιατί χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, την καθημερινότητα και όλες τις ευθύνες που τη συνοδεύουν. Κουραζόμαστε να κάνουμε τα ίδια πράγματα, να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, να πηγαίνουμε στη δουλειά και να αλληλεπιδρούμε με τους ίδιους ανθρώπους. Έτσι, αποφασίζουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα ανωτέρω με την ελπίδα να ξεφύγουμε από ό,τι μας αγχώνει και να επιστρέψουμε ξανά στους γνωστούς ρυθμούς δριμύτεροι και ανανεωμένοι.

Το να κάνουμε διακοπές από καιρό σε καιρό είναι υγιές και αναζωογονητικό και βοηθά να ανακτήσουμε το κίνητρο που ενδεχομένως είχαμε αρχίσει να χάνουμε όσον αφορά στο να απολαμβάνουμε την ζωή.

Δεν ακούγεται υπέροχο να είστε διακοπές σε ένα πολυτελές θέρετρο και να ξαπλώνετε κάτω από τον ήλιο πίνοντας μαργαρίτες; Φαίνεται ως η ιδανική απόδραση όταν νιώθουμε ότι κατακλυζόμαστε από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εκεί, ξεχνάμε ό,τι μας απασχολεί και απολαμβάνουμε την καλή ζωή. Δυστυχώς όμως, αυτές οι διακοπές τελειώνουν πάντα γρήγορα. Έπειτα επιστρέφουμε στην «πραγματική» ζωή και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είχαμε αφήσει και σταματήσει να κάνουμε κάποιες μέρες πριν.

Τώρα σκεφτείτε να κάνετε αυτό το διάλειμμα ακόμα πιο ξεχωριστό, προσθέτοντας έναν σκοπό. Ένας τρόπος να το βιώσεις αυτό είναι, φυσικά, ένα ταξίδι με το ποδήλατο. Ταξιδεύοντας με το ποδήλατο τα ψυχολογικά είναι σημαντικά:

Μείωση του στρες.

Μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.

Βελτίωση των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση.

Καταπολέμηση της αϋπνίας.

Επισης, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, το ποδήλατο κάνει τον εγκέφαλό σας να μεγαλώνει. Είναι επιστημονικό γεγονός ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα και, όπως όλοι οι ποδηλάτες γνωρίζουν, ο πιο ευχάριστος τρόπος για να επιτύχετε συνεχή αερόβια άσκηση είναι να κάνετε ποδήλατο. Τέλος, ο ποδηλατικό ταξίδι μπορεί να χρησιμεύσει επίσης ως σημείο αυτοπραγμάτωσης και να σας μυήσει σε πολλές διαφορετικές περιοχές και πολιτισμούς.

Ταξίδι και ποδηλασία λοιπόν είναι ένας μοναδικός συδυασμός που έχει ως αποτέλεσμα μια απίστευτη εμπειρία διακοπών. Για παράδειγμα, από προσωπική εμπειρία, τι πιο ωραίο να περιπλανάσαι με το ποδήλατο σε μια πόλη όπως το εξωτικό Μαρακές ή Red City όπως ονομάζεται, και να γνωρίζεις κάθε γωνιά της πόλης γίνοντας ένα με τον ξεχωριστό παλμό της! Ακούς τους ήχους, βλέπεις τους ανθρώπους, γνωρίζεις τις διαδρομές και γίνεσαι ένα με την περιοχή που επισκέπτεσαι. Η μοναδική αίσθηση ότι τα έχεις δει όλα τόσο εύκολα και απολαυστικά κάνοντας ποδήλατο σε κατακλύζει και σε γεμίζει όμορφες, αξέχαστες εμπειρίες.

Αν επισκεφτείτε το Μαρόκο σας προτείνω να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για να γνωρίσετε τις ομορφιές της πολύς. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι στο Μαρακές ο κόσμος χρησιμοποιεί το ποδήλατο συχνά τόσο γιατί οι διαδρομές είναι φλατ και υπάρχουν ποδηλατόδρομοι αλλά και για την προσωπική τους διευκόλυνση. Τα μέρη που διακρίνονται στο Μαρακές είναι δυο: η παλιά πόλη και η καινούργια που τους χωρίζουν τα τείχη. Μπορείτε να κάνετε και στις δυο περιπτώσεις ποδήλατο.

Με τα αυτοκίνητα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα γιατί οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι. Κοντά στο Μαρακές μία επιλογή είναι να κάνετε ποδήλατο προς το βουνό του Άτλαντα. Άλλη μια επιλογή είναι στο Αΐτ-Μπεν-Χαντού που είναι μια οχυρωμένη πόλη πάνω στον δρόμο των καραβανιών και της Ερήμου Σαχάρα. Επίσης, είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς(UNESCO) και έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως κινηματογραφικό σκηνικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αν επισκεφτείτε το Μαρόκο σας προτείνω να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για να ζήσετε μια μαγευτική εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη αλλά και στην καρδιά σας που θα σας αναζωογονησει.

 

 

Follow me

Ιωάννης Παπανικολάου

Προπονητής Ποδηλασίας at Bike Sales & Academy
Μετά την ολοκλήρωση του προπτυχιακού μου (BSc) στη φυσική αγωγή και την αθλητική επιστήμη στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, και έχοντας ακολουθήσει μια σταδιοδρομία ως αθλητής στην Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας, το ενδιαφέρον μου για τηναθλητική επιστήμη μεγάλωσε. Έτσι, αποφάσισα να συνεχίσω τις μελέτες μου στο πανεπιστήμιο Brunel στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έλαβα τον μεταπτυχιακό μου τίτλο (MSc) στην αθλητική επιστήμη το 2008. Αυτό με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος την εκπαίδευση, την φυσιολογία, και την βιομηχανική που συνδέεται με τον αθλούμενο άνθρωπο. Τέλος, η δημιουργία ενός καταστήματος, BIKE Sale & Academy, που συνδυάζει την πώληση ποδηλάτων και την επιστημονική υποστήριξη στους παραπάνω τομείς ήρθε να ολοκληρώσει ένα μέρος των επαγγελματικών μου στόχων.
Ιωάννης Παπανικολάου
Follow me
Share this post