Ποδήλατο και Ασφάλεια

Ποδήλατο και Ασφάλεια

Στην εποχή μας η χρήση του ποδηλάτου έχει αυξηθεί σημαντικά γεγονός που καθιστά την ασφάλεια και την τήρηση των κανόνων επιτακτική για κάθε ποδηλάτη. Μέσα από την προσωπική μου ενασχόληση ως αθλητής και εκπαιδευτής ποδηλασίας, αντίστοιχα, διέκρινα πως το ποδήλατο αποτελεί εκτός από ένα μέσο άσκησης και ένα εξαιρετικό όχημα μεταφοράς.

Δεδομένου αυτού, η εναρμόνιση του ποδηλάτη με τους κανόνες οδικής ασφάλειας είναι αναγκαία. Όπως επίσης, η τήρηση άγραφων κανόνων μπορούν να θεωρηθούν ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, να οδηγείτε αμυντικά, και να αποφεύγετε τα τυφλά σημεία αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν ανάλογα την ασφάλεια σας. Είναι όμως αυτά αρκετά για κινηθούμε ποδηλατώντας και με ασφάλεια στους δρόμους της χώρας μας;

Στη Βροχή

Σίγουρα η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα καθώς και την ώρα που βρέχει αλλάζει την τεχνική διότι η απόσταση φρεναρίσματος του ποδηλάτου αυξάνεται όπως και των άλλων οδηγών. Επίσης, όταν ο καιρός είναι βροχερός συνήθως αποφεύγουμε τα ΜΜΜ και χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο. Αυτό έχει σαν αποτελέσματα να δυσκολεύει τους ποδηλάτες να μετακινηθούν. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα:

  • Να κινήστε με μικρότερη ταχύτητα έτσι ώστε να έχετε πλήρως τον έλεγχο και την δυνατότητα να σταματήσετε χωρίς να γλιστρήσει το ποδήλατο.
  • Να πατάτε ελαφριά τα φρένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να παραμένουν στεγνά και αποδοτικά την στιγμή που θα χρειαστούν.
  • Να αποφεύγετε να οδηγείτε σε επιφάνειες που γλιστράνε (π.χ. οι διαχωριστικές γραμμές των δρόμων, λάσπες, βρεγμένα φύλλα δέντρων).
  • Ωστόσο, να θυμάστε σε περίπτωση που δεν προλάβετε να αποφύγετε επιφάνειες που γλιστράνε προσπαθήσετε να τις περάσετε

Προσοχή στο Ρουχισμό

Εκτός από το χρώμα του κράνος, ντυθείτε με φωτεινά χρώματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Την νύκτα οι οδηγοί για παράδειγμα τον αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολο να διακρίνουν ένα ποδηλάτη. Γι’ αυτό φορέστε, οπωσδήποτε, ανακλαστικό γιλέκο σε συνδυασμό με διαφανές/λευκό φως στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου και κόκκινο στο πίσω μέρος, αντίστοιχα. Επίσης, το ποδήλατο είναι απαραίτητο να έχει κουδούνι ή κόρνα ποδηλάτου και καθρέφτη. Συνίσταται, ο ρουχισμός να είναι ο προβλεπόμενος ώστε να διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Να θυμάστε ότι

Με τα φώτα του ποδηλάτου είστε ορατοί σε απόσταση μέχρι 200μ.
Με τα αντανακλαστικά στους τροχούς είστε ορατοί από το πλάι.

Ιωάννης Παπανικολάου
Follow me
Latest posts by Ιωάννης Παπανικολάου (see all)